Autor: Plutarh
Godina izdanja: 2009.
Br. str.: I-568, II-525
Povez: Tvrd
Format: 200mm x 280mm
Pismo: Latinica

11,070.00 RSD sa PDV-om 13,035.00 RSD

Količina

Kategorije: ,

O knjizi

Usporedni životopisi I/II

Plutarhovo djelo, iako tek napola sačuvano, po opsegu je jedno od najvećih, a po sadržaju jedno od najbogatijih i najraznovrsnijih u danas dostupnoj književnoj ostavštini antike. Taj golemi korpus sadrži u sebi dvije zasebne, zaokružene cjeline. Takozvane Etičke spise, zbirku teorijskih rasprava tematski daleko raznorodnijih no što bi se to prema naslovu dalo zaključiti. I Usporedne životopise, u kojima Plutarh, kroz prikaze života i karaktera slavnih likova grčke i rimske prošlosti, gradi idealan lik antičkog čovjeka.

Njegovo najpoznatije djelo predstavlja niz biografija poznatih Grka i Rimljana. Paralelno danih kako bi se rasvijetlile njihove zajedničke moralne vrijednosti i nedostaci. Sačuvani “životi” sastoje se od dvadeset i tri para biografija. A svaki par predstavlja jednu grčku i jednu rimsku ličnost. Kao i četiri neovisne nesparene biografije. Kako objašnjava u prvom odlomku „Života Aleksandra Velikog”, Plutarha nije zanimalo pisanje povijesti kao takve, već istraživanje utjecaja karaktera. Dobrog ili lošeg – na živote i sudbine poznatih ljudi.

Gledano u širem kontekstu ponovnog buđenja interesa za Plutarha, Dukatov prijevod svih sačuvanih usporednih i pojedinačnih životopisa otvara mogućnost da se i u našoj sredini započne s ozbiljnijim proučavanjem ne samo Plutarhova raznolikog opusa već i jednog u nas malo poznatog razdoblja zrelosti Rimskog Carstva, obilježenog kulturnim sinkretizmom i pregrštom duhovnih sinteza od presudne važnosti za kulturnu povijest Europe.

Slične Knjige