Grupa autora

9,050.00 RSD sa PDV-om 13,200.00 RSD

Qty

O knjizi

Knjiga 100 najznamenitijih Srba predstavlja biografije 100 ličnosti koje su obeležile istoriju srpskog naroda i postavile temelje svekolikog našeg razvoja. Kroz njihove biografije ujedno pratimo i razvoj srpske države, Crkve, nauke, umetnosti i kulture.

Prateći život i dela ovih znamenitih ličnosti, upoznajući se s našom istorijom, uviđajući mukotrpan rad ovih velikana koji su, najčešće u najtežim uslovima, u ključnim istorijskim trenucima, započinjali svoje plemenite misije, pratimo i društveni, kulturni i duhovni početak i uzlet srpskog naroda, pa time ova knjiga predstavlja i samu suštinu našeg nacionalnog bića – duhovnog, istorijskog, kulturološkog…
Svaka ilustracija u knjizi deo je našeg kulturno-umetničkog ili istorijsko-dokumentarnog blaga. To su u prvom redu slike – portreti naših poznatih umetnika, muzejski eksponati, i dela iz privatnih kolekcija, nedostupna široj javnosti, kao i značajni dokumenti od kojih neki predstavljaju i kulturno dobro od izuzetnog značaja (Ukaz kralja Petra II Karađorđevića Milošu Crnjanskom, sa kraljevskim grbom i pečatom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije iz 1935. godine, pečat kneza Lazara, Povelja cara Dušana izdata Hilandaru 1347, Lepoldova povelja Srbima…).

Slične Knjige