Autor: Vladeta Jerotić
Godina izdanja: 2017.
Br. str.: 127
Povez: Tvrd
Format: 130mm x 200mm
Pismo: Ćirilica

528.00 RSD sa PDV-om 660.00 RSD

Količina

O knjizi

Premudrosti Solomonove

Mitropolit Amfilohije Radović načinio je tumačenje biblijske knjige Premudrosti Solomonove. Vladeta Jerotić je obogatio, priključujući svoj tekst Čovek i njegov kušač.

U trinaestom stihu prve glave knjige Premudrosti Solomonove, pisac nam saopštava istinu koju i kao vernici (i hrišćanski pravoslavni vernici) često zaboravljamo: „Zato što Bog nije smrt stvorio / niti se raduje propasti živih.“ Trebalo bi da smo u ovu istinu davno istinski poverovali, ali i onda ostaje stalno čovekovo pitanje: Otkud smrt? Zar ne umiru sva živa zemaljska bića, čak i milenijumska drveta? Znamo biblijski odgovor: Adam i Eva su sagrešili pred Bogom i zato su „osuđeni na smrt“.

Ne zadovoljava čoveka ovaj odgovor i on traži (najčešće gnostičkim putem) neki drugi odgovor. I pored upozorenja apostola Pavla u Poslanici Kološanima (2, 8): „Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filosofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečjem, po nauci sveta, a ne po Hristu.“ Uzalud ovo upozorenje velikog Pavla, ljudi su nastavili do današnjeg dana da „mudruju“ i traže neki odgovor na „nemoguće“ pitanje: Zašto zgrešiše Adam i Eva i zašto smo mi krivi zbog njihovog greha?“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slične Knjige